2024-04-26

Europa's Cloud Dilemma: Balanceren Tussen Lokale Eisen en Dominante Amerikaanse Providers

Bij Krane Labs, net zoals bij vele andere technologiegedreven organisaties, rust de keuze voor cloudinfrastructuur overwegend op de schouders van de Amerikaanse giganten: Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) en Microsoft Azure. Deze drie spelers domineren de markt niet alleen door hun grootte, maar ook door hun vermogen om innovatieve, robuuste en schaalbare oplossingen te bieden die voldoen aan de complexe eisen van hedendaagse cloud-native applicaties.

Waarom kiezen wij consequent voor de grote drie cloudproviders?

Deze beslissing is gebaseerd op de zoektocht naar stabiliteit, geavanceerde multi-regio ondersteuning voor opslag en bijna onfeilbare Service Level Agreements (SLA’s). Bovendien bieden deze providers geïntegreerde Identity and Access Management (IAM) oplossingen en hebben ze een bewezen staat van dienst in het aanbieden van productieklare Kubernetes-diensten.

Deze voorkeur voor de Amerikaanse providers belicht de uitdagingen waarmee Europese cloudaanbieders kampen als het gaat om het voldoen aan de high-end vereisten van bedrijven zoals het onze. Hoewel lokale spelers significante diensten leveren, missen zij vaak de schaalgrootte of de expertise in cloud-native dienstverlening die nodig is om te concurreren met de Amerikaanse reuzen. Deze kloof tussen wat beschikbaar is en wat nodig is, drijft Europese bedrijven vaak naar de vertrouwde armen van AWS, Azure en GCP.

Dieper inzicht in de behoeften: Wat betekent 'Cloud Native' eigenlijk?

Cloud native is een term die vaak wordt gebruikt in de IT-industrie, maar wat betekent het precies? Cloud native applicaties zijn ontworpen om optimaal gebruik te maken van cloud computing technologieën. Ze zijn gebouwd met het oog op elasticiteit, schaalbaarheid en pay-per-use modellen, waardoor bedrijven kunnen op- of afschalen afhankelijk van de vraag zonder zware voorafgaande investeringen. Deze applicaties maken vaak gebruik van microservices-architectuur, zijn verpakt in containers, en worden beheerd door orchestratietools zoals Kubernetes.

Het beheren van Kubernetes: geen eenvoudige taak

Kubernetes heeft zich ontpopt als de de facto standaard voor het orkestreren van containerapplicaties en biedt een robuuste, schaalbare manier om met cloudresources om te gaan. Echter, het efficiënt beheren van Kubernetes vereist meer dan alleen het opzetten van clusters. Bedrijven hebben een groot team nodig dat gespecialiseerd is in talloze testprocedures, netwerkbeheer en security.

Een van de grootste uitdagingen bij het implementeren van Kubernetes is de diepe integratie die nodig is met het onderliggende cloudplatform, vooral met de Identity and Access Management (IAM) stack. Dit vereist vaak dat bedrijven aanzienlijke aanpassingen aan hun code moeten maken om te voldoen aan de beveiligingseisen en om volledige functionaliteit te bereiken binnen de omgeving van een specifieke provider. Het is niet gewoon een kwestie van instellen en vergeten; het vereist voortdurend beheer en afstemming met de cloudinfrastructuur.

De Uitdagingen van Europese Cloud Providers

Hoewel de grote Amerikaanse cloudproviders de markt domineren, vragen sommige van onze klanten toch regelmatig naar Europese alternatieven. Deze voorkeur is deels ingegeven door zorgen over data-soevereiniteit en privacy; Amerikaanse bedrijven vallen, zelfs voor hun operaties in Europa, nog altijd deels onder Amerikaanse wetgeving, wat impliceert dat Europese klanten niet altijd dezelfde rechten hebben als wanneer hun data door een Europees bedrijf wordt beheerd. De toepassing van de GDPR hangt daardoor af van contractuele voorwaarden en internationale verdragen die juridisch niet altijd waterdicht blijken. De correcte toepassing van de GDPR is bij Europese Cloud providers eenvoudiger en directer (bij wet) geregeld.


Daarnaast speelt ook de wens om machtsconcentratie te vermijden en de Europese economie te versterken een rol in de keuze voor lokale aanbieders. Bij Krane Labs streven we naar het gebruik van de best mogelijke technologieën en diensten, wat ons regelmatig leidt tot het testen van opkomende Europese uitdagers. Ondanks onze hoop en pogingen om een lokale oplossing te vinden die voldoet aan onze eisen, hebben we geconstateerd dat er een aanzienlijke achterstand is bij deze Europese providers vergeleken met de 'grote drie' - AWS, Azure en Google Cloud.

Onze Basiseisen

Wij hanteren een reeks basiseisen die cruciaal zijn voor de operationele efficiëntie en beveiliging van onze infrastructuur. Tot op heden heeft geen enkele Europese provider volledig aan deze eisen voldaan:

  1. Stabiele Kubernetes-omgeving: We hebben een omgeving nodig die niet alleen stabiel is, maar ook geïntegreerd met essentiële netwerkfuncties zoals load balancing en firewalling. Deze functies zijn cruciaal voor het beheer van verkeer en beveiliging op schaal.
  2. Volledig redundante en beheerde Kubernetes API en master nodes: High availability is niet onderhandelbaar. We verwachten dat onze Kubernetes clusters altijd beschikbaar zijn, zonder single points of failure.
  3. Eenvoudige procedures voor Kubernetes upgrades: Kubernetes evolueert snel, met nieuwe versies elke 15 weken. We hebben een systeem nodig waarbij upgrades soepel en zonder significante downtime kunnen worden doorgevoerd.
  4. Service Level Agreement (SLA): Een solide SLA is essentieel. Het garandeert de betrouwbaarheid en beschikbaarheid die wij nodig hebben voor onze bedrijfskritieke applicaties.
  5. Cluster auto-scaling mogelijkheden: Voor het effectief managen van de kosten en performance, moet het cluster automatisch kunnen schalen naar boven of beneden, afhankelijk van de vraag.
  6. Goed doordachte Identity and Access Management (IAM): Veilige en flexibele toegangscontrole is fundamenteel. We hebben een systeem nodig dat fijnmazige controle biedt over wie wat mag doen binnen onze infrastructuur. Bovendien is een uniform Identity and Access Management (IAM) systeem essentieel. Een effectief cloudplatform laat toe dat toegang tot SQL-databases en Kubernetes namespaces aan hetzelfde identiteitsobject gekoppeld kan worden. Dit zorgt voor een naadloze en veilige gebruikservaring. Helaas schieten veel aanbieders op dit punt tekort, wat het integreren en beheren van cloud resources complexer maakt dan nodig.

Europa's Cloud Toekomst: Groei en Kansen

Ondanks de huidige uitdagingen, is er reden tot optimisme. Een aantal grote en middelgrote Europese cloudproviders hebben erkend dat er een duidelijke en groeiende vraag is naar een volwaardig Europees alternatief voor de dominante Amerikaanse spelers. Deze aanbieders zijn hard aan het werk om hun diensten en infrastructuur te verbeteren, gesteund door het groeiende bewustzijn van het belang van juridisch waterdichte data-soevereiniteit en lokale beschikbaarheid in Europa.

Wij bij Krane Labs volgen deze ontwikkelingen op de voet, zijn in continu contact met een aantal spelers die onze expertise gebruiken om hun eigen aanbod te verbeteren en blijven actief nieuwe mogelijkheden verkennen met deze opkomende spelers. We hopen dat zij hun investeerders kunnen overtuigen van de noodzaak om de nodige middelen en technologieën te ontwikkelen om aan onze strikte eisen te voldoen. Hierdoor zouden we in de nabije toekomst misschien wel een of meer Europese providers aan ons portfolio kunnen toevoegen.

Deze hoop is niet ongegrond. Innovatie en vooruitgang zijn immers kenmerken van de technologische sector, en met de juiste investeringen en toewijding geloven wij dat Europese cloudproviders kunnen en zullen uitgroeien tot volwaardige concurrenten op de wereldmarkt. Wij kijken uit naar de dag waarop we een Europese optie kunnen bieden waar we met een goed gevoel de applicaties van onze klanten kunnen ondersteunen. Tot die dag helpen we onze klanten om hun privacy bekommernissen te beheersen en te zorgen voor de juiste overeenkomsten met de cloudproviders.

Onze laatste blogposts